Allvarligt då kärnvapenmakter inte för dialog

Alexandra Furu – 1st August 2017

Vasabladet 

USA:s sanktioner mot Ryssland är ett dråpslag mot Ryssland, säger före detta Moskva-ambassadören och Rysslandsexperten Renè Nyberg. Ingen lösning finns nära, eftersom Trump är lika oberäknelig som Putin.

Efter att USA:s kongress godkänt sanktionerna mot Ryssland levererade Putin, precis som han lovade under sin resa till Finland, ett motangrepp. Ryssland kräver att personalen på USA:s konsulat och ambassader i Ryssland skärs ner med 755 personer. Relationen länderna emellan är spänd och det har spekulerats om det är ett nytt kallt krig på gång. Men så är det absolut inte, säger rysslandsexperten och före detta Moskva-ambassadören René Nyberg.

– Man kan inte jämföra Sovjet och Ryssland. Det finns ingen fientlig makt som vill erövra världen, säger René Nyberg.

Han skjuter inte under stolen med att det är illa att de två största vapenmakterna inte kan föra en dialog.

– Det är allvarligt att två kärnvapenmakter inte kan hålla dialog, det inser de också själva, säger Nyberg.

Svårare att förutse Trump

Nyberg ser två avgörande anledningar till att relationerna försvårats: Krimkriget och Rysslands inblandning i det amerikanska valet.

– Om Hillary ha vunnit skulle Ryssland iallafall ha fått “a devil they know” (en djävul som de känner).

Från ryskt håll hade man hoppats att Trump som president skulle innebära en föredel för Ryssland och att vissa avtal – men det blev tvärtom.

– Putins Ryssland fattar snabba beslut, det är något de har varit stolta över. Men ett tu tre har nu även USA:s president oberäknelig, på ett helt annat sätt. Folk går in på hans twitter för att se vad han hittat på över natten.

Tidigare har Trump varit emot sanktionerna, men presidenten kommer att underteckna avtalet. Nyberg anser att Trump inte har något annat val än att godkänna sanktionerna.

– Han ser sig tvungen att böja sig för kongressens vilja. Han har veto men skulle han bli överkörd skulle det innebära dubbelt nederlag, säger Nyberg.

Fatalt för Ryssland

Nyberg påminner om att sanktionerna inte är några små tekniska sanktioner. Speciellt finanssanktioner förhindrar kreditering till ryska företag. Detta innebär enligt Nyberg att andra länder inte kommer våga kreditera ryska företag – eftersom de riskerar hamna på svarta listan i USA.

– Ur rysk synpunkt är sanktionerna ekonomiskt fatala. Därtill likställs Ryssland med Iran och Nordkorea, den stämpeln är enormt irriterande för Ryssland.

Varför väljer Putin att agera genom att kräva färre anställda?

– Det är ett sätt att visa missnöje. Det gör livet lite svårare för amerikanska diplomater i Ryssland.

Han ser ingen lösning på USA:s och Rysslands relation.

– Så länge kriget i Ukraina pågår så finns det ingen lösning, säger René Nyberg.