René Nyberg – 23th May 2017
Catherine Meridalen teos Lenin on the Train on enemmän, kuin junamatkan selostus. Se on yksityiskohtainen kuvaus Leninin tunkeutumisesta Venäjälle syttyneeseen vallankumoukseen sekä niistä tahoista, jotka auttoivat ja rahoittivat häntä. Matkakuvaus on sekin ansiokas, sillä se kuvaa olosuhteita ja paikkoja kiintoisasti. Tornio sodan eristämän Venäjän imperiumin henkireikänä saa ansaitun huomion. Muutenkin Suomea koskeva osuus on lähes moitteeton mitä nyt pääkaupungin nimi on muodossa Helsingfors (today Helsinki), näin asia ilmaistiin neuvostokirjallisuudessa.
Kirja on myös erinomaisen mielenkiintoinen kuvaus brittiläisen tiedustelun ja diplomatian toiminnasta Pietarissa. Tosin brittien yritys projisoida Whitehallin koordinoitu sodankäynti Pietarin Palatsiaukiolle päätyi toteamukseen, että Venäjän sota oli yhtä kaoottinen kuin epäsuosittu. Varsinaisia Venäjän tuntijoita olivat kirjoittajan mukaan kuitenkin ranskalaiset. Asiaan kuuluu myös, että Tanskan Pietarin-lähettiläs palveli Saksan tiedustelua. Kirjoittajan yhteenveto on sekin osuva: Vuonna 1917 kaikkien ulkopuolisten suunnitelmat Venäjällä epäonnistuivat (backfired). Valkoisen ja saksalaisen Suomen kannalta on mielenkiintoista todeta, että Saksan Moskovan-lähettiläs kreivi Mirbach pyytää 16.5.1918 Wilhelmstrasselta ohjeita tuleeko hänen yhä jatkaa bolsevikkien rahoitusta. Vastaus on kyllä. ja häntä kehotetaan käyttämään vielä suurempia summia.
Kirjoittajan tyyli on sarkastisen humoristinen ja hän piirtää terävästi henkilöhahmoja niin Leninin lähipiirissä kuin Pietarin kaaoksessa. Hän selostaa myös heidän kohtaloitaan Stalinin käsissä ja lännessä. Stalinin arvio Karl Radekin kielestä, joka oli nopeampi kuin hänen ajatuksensa, lienee osuva. Huhujen mukaan kaikki Stalin-vitsit olivat Karl Radekin keksimiä. Itse Lenininä hän kuvaa korostamalla tämän ehtymätöntä energiaa ja monomaanista päättäväisyyttä estää yhteistyö muiden kanssa ja ottaa valta käsiinsä. Kuvaus ei ole ihaileva tai epäsympaattinen, pikemminkin Leninin alkuvoimaa ihmettelevä. Jälkisanoissa ammattihistorioitsija selostaa Leninin julmuutta sekä hänen muumioidun ruumiinsa makaaberia kohtaloa.