HS

Nallen uusi aluevaltaus

Print Friendly, PDF & Email

René Nyberg – 21th September 2017

Helsinging Sanomat

BJÖRN WAHLROOS on Pohjolan tunnetuimpia talousjohtajia ja terävä talouspoliittinen debatööri. Uusimmassa Ulkopolitiikka-lehdessä ja HS:n uutisessa (HS.fi 15.9.) hän koettelee taitojaan turvallisuuspolitiikassa. Sanoma on neuvo Suomelle siirtyä Nato-option epämääräisyydestä jäsenyyteen.
Wahlroosin esimerkki, jolla hän haluaa osoittaa, että Suomen turvallisuus edellyttää Naton jäsenyyttä, on kuitenkin yllättävä, jopa trumpimaisesti transaktioihin perustuva. Hän kantaa huolta Virosta ja pohtii, mitä tapahtuisi, jos Venäjän asevoimat ylittäisivät Narvajoen ja miehittäisivät Viron: ”Samalla on todennäköistä, että merirahdit Suomenlahdelle nousisivat tavalla, joka huomattavasti heikentäisi vientiteollisuutemme kilpailukykyä.”

Ei liene epäilystäkään, että näin kävisi, mutta merirahdit olisivat vähäisin ongelma, jos Suomenlahdella syttyisi sota.

Wahlroosin ajattelun ”summan av kardemumman” on päinvastainen kuin mihin hän pyrkii. Kyseenalaistamalla ­Naton ja Yhdysvaltain takuiden pitävyyden Virolle hän vetäisee maton alta omilta argumenteiltaan. Puhumattakaan siitä, että jutun isovelimäisyys ärsyttää virolaisia.

Itse näen Itämeren alueen kohonneen jännityksen olevan heijastuman Mustaltamereltä. Näin oli 150 vuotta sitten, kun Krimin sota johti Oolannin ­sotaan. Vladimir Putinin seuraavan presidenttikauden suurin haaste on Itä-Ukrainan ­uuvutussodan päättäminen ja suhteiden normalisointi Ukrainaan.