René Nyberg – 11th September 2017
Tuskin kukaan unohtaa missä hän oli kun kuuli tai näki suorassa tv-lähetyksessä kun kaksi matkustajakonetta törmäsi Manhattanin World Trade Centerin (WTC) kaksoistorneihin syyskuun 11. päivänä 2001. Itse istuin Moskovassa, Paasikiven-työhuoneessa, valmistautumassa Helsingin ylipormestari Eeva-Riitta Siitosen tapaamiseen Moskovan kaupunginjohtaja Juri Lužkovin kanssa, kun sihteerini ryntäsi sisään ja käski avata television. Siihen se valmistautuminen jäi. Loppupäivä, kuten myös pormestarivierailu jäi New Yorkin tapahtumien varjoon.
Nuorin tyttäremme Katariina, joka oli Pentti Kourin kummityttö, oli vaihto-oppilaana Aucklandissa, Uudessa Seelannissa ja soitti hätääntyneenä meille Moskovaan. Pentin nuorempi veli Pekka työskenteli tuolloin Maailmapankin palveluksessa Moskovassa ja kertoi viestissään, miten Yhdysvaltain suurlähetystön edusta ”oli yhtenä kukkamerenä”. Pääministeri Paavo Lipponen puolestaan oli puhelimessa New Yorkiin, kun hänen puhekumppaninsa näki televisiosta miten ensimmäinen lentokone iskeytyi WTC-torniin.
New York on kaupunki, johon tutustuin ystäväni Pentti Kourin opastuksella. Asuin hänen luonaan Greenwich Villagessa kun hän oli New York Universityn professori. Hän vei minut myös syömään WTC-torneihin joskus 1970-luvun loppuvuosina. Mieleni jäi tornin organisoitu jonottamisjärjestelmä, jollaista en ollut aikaisemmin nähnyt. Ihmiset kiersivät tornien aulaan luodussa mutkittelevassa jonossa, niin kuin nykyisin kaikilla lentokentillä.
Yritin heti iskujen jälkeen soittaa Pentille, joka tuolloin asui SoHo:ssa, Spring streetillä, alueelle tyypillisen valurautatalon (cast iron house) ylimmässä kerroksessa, johon kuului myös kattoterassi. Lähetin Moskovasta varhain aamulla 12.9 vielä viestin, sillä puhelut New Yorkiin eivät menneet perille. Pentti vastasi heti samana päivänä ja kertoi seuranneensa hyökkäystä kattoterassiltaan. Kun toinen torni romahti, Pentti oli kotikatunsa tuntumassa West Broadwaylla ja näki ”huutavia, itkeviä, shokissa ja paniikissa olevia ihmisiä katu täynnä.” Näin Pentti kuvasi ensivaikutelmaansa lähettämässään viestissä. Seuravana päivänä kaupunki oli Pentin mukaan hiljainen, Manhattan suljettu ja sen eteläosa eristetty. Pentin mukaan Soho:oon pääsee vain kuvallisella henkilötodistuksella, jossa on Soho:n osoite.
Pentin vanhin poika Janne oli hyökkäyksen iltaan mennessä tavoittanut viisitoista kaveriaan, jotka olivat tornissa töissä. Jannen serkku ja Pentin sisarenpoika Teemu Huuhtanen (nykyinen Next Gamesin toimitusjohtaja) puolestaan harhaili hyökkäyksen tapahtuessa matkalaukun kanssa Manhattanilla, mutta pääsi lopulta Pentin luo yöksi.
Historiatietoinen Pentti pohdiskeli viestissään, kuten moni muukin. Pearl Harbouria. Silloin hyökänneiden lentokoneiden kyljessä oli Japanin tunnus, nyt koneissa oli American Airlinesin ja United Airlinesin logot.