René Nyberg Ukrainan tilanteesta: ”Mikään ei olisi niin huono ratkaisu kuin tulitauko”

Print Friendly, PDF & Email

Yle ELLA HAURA 16.2. 22:10 Päivitetty 16.2. 22:49

Ensi viikolla tulee tasan vuosi täyteen siitä, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksen Ukrainassa. Entisen suurlähettilään René Nybergin mukaan tulitauko johtaisi sodan jatkumiseen myöhemmin. 

Entinen suurlähettiläs René Nyberg ei usko rauhaan Venäjän ja Ukrainan välillä, jos sotaa ei ratkaista loppuun asti taistelukentällä.

– Mikään ei olisi niin huono ratkaisu kuin tulitauko. Se johtaisi ainoastaan siihen, että Venäjä varustautuisi kiukuissaan seuraavaan hyökkäykseen, ja sitten jatketaan.

Nyberg ennustaa, että Ukraina ei aio luopua Venäjän valtaamista alueista, vaan ryhtyy jossain vaiheessa sotaa vastahyökkäykseen.

– En näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin sen, että sota on käytävä loppuun.

Keskustelun tulitauon seurauksista A-Talkissa avasi johtava tutkija Sinikukka Saari. Saaren mielestä sota ei tule päättymään, jos Venäjä ei ole selkeä sodan häviäjä.

– Sota ei välttämättä jatkuisi heti seuraavana päivänä, mutta voisi jatkua muutaman vuoden päästä. Meidän pitää olla rehellisiä siitä, että jos tällainen tilanne jäädytetään, niin sota ja epävakaus Euroopassa jatkuvat.

Venäjää vastaan tarvitaan Saaren mukaan uskottava pelote, joka toisi pysyvän rauhan.

– Voisi olla jopa mahdollista, että ratkaisuja nähdään jo tämän vuoden puolella, mutta yleisimmät arviot puoltavat sodan jatkumista. Yleensä sodat kestävät suunnilleen viisi kuukautta tai sitten ne ovat todella paljon pidempiä. Nyt olemme selvästi jälkimmäisessä tilanteessa.

Katso A-Talkin koko lähetys Yle Areenasta.