Seppo Remes 60v

Ren√© Nyberg ‚Äď 5th october

Seppo kertoi A-studion haastattelussaan viikko sitten perjantaina asuneensa Venäjällä 22 vuotta. Se on pitkä aika ja varmasti Sepon elämän parhaita vuosia. Tutustuin Seppoon paremmin vastaa siirryttyäni lähettilääksi Moskovaan vuoden 2000 lopulla. Se oli uskomattoman hienoa aikaa. Venäjällä vallitsi optimismi ja kaikki tuntui mahdolliselta. German Grefin tiimin laatima talousohjelma oli hallituksen ohjenuora ja nuoret, innostuneet ja erittäin lahjakkaat miehet johtivat maata ja taloutta.

Niin, nuoria miehi√§! Onnittelin pari viikkoa sitten Aleksei MordaŇ°ovia h√§nen t√§ytetty√§√§n 50 vuotta. Anatoli TŇ°ubais t√§ytti kes√§ll√§ 60 v, kuten Seppo nyt. Talouden johtoon nousseet miehet, oligarkit olivat kaikki, l√§hes poikkeuksetta eritt√§in nuoria. Ainoa ik√§iseni oli Boris Berezovski, jota en ehtinyt tavata, mutta joka silti l√§hetti minulle viel√§ monta vuotta Uuden vuoden tervehdyksen. Poikkeuksellisina aikoina valtaan ja vastuuseen nousee nuoria, jotka uskaltavat ja jaksavat. N√§in oli my√∂s Suomessa. Kun Suomi joutui talvisotaan, Mannerheimia lukuun ottamatta ei kukaan komentava kenraali ollut yli 50-vuotias, kaikki eiv√§t olleet edes t√§ytt√§neet viel√§ 40!
Olen miettinyt paljon sit√§ avoimuutta ja vilpit√∂nt√§ uteliaisuutta, jolla n√§m√§ oligarkit tarkastelivat ulkopuolista maailmaa. Toin heist√§ useita Suomeen teollisuuden vieraaksi. Kutsuin esimerkiksi Roman AbramovitŇ°in pohjoismaisten l√§hettil√§iden lounaalle Suomen residenssiin ja h√§n tuli. Aiheena oli suomalaisen etnografin Samuli Paulaharjun restauroitu dokumenttielokuva el√§m√§st√§ TuktŇ°ien niemimaalla vuonna 1917, lajissaan ensimm√§inen ja sik√§li TŇ°ukotkan kuvern√∂√∂rin vaivan v√§√§rtti.

AbramovitŇ° on tunnetusti harvasanainen mies, eik√§ h√§n oikeastaan sanonut lounaalla paljoakaan, mutta is√§nt√§n√§ tarkkaavaisuuteni petti. Kuulin my√∂hemmin, ett√§ h√§n sopi islantilaisen kollegani matkasta Islantiin tutustumaan maal√§mm√∂n hy√∂dynt√§misen. Seuraavaksi Islannin presidentti vieraili TŇ°ukotkalla, josta h√§n ja AbramovitŇ° lensiv√§t Lontooseen seuraamaan Chelsean ottelua, sill√§ Chelsean suuri t√§hti oli tuolloin islantilainen Einar Gudjohnsen.

K√§vi AbramovitŇ° Suomessakin ja useita kertoja Lapissa tutustumassa poronkasvatukseen ja Lapin maaherra Hannele Pokasta tuli puolestaan vakiovieras kaikissa Ven√§j√§n pohjoisen alueiden konferensseissa.

Vuosituhanteen vaihteen tilanne oli täysin poikkeuksellinen, ja sen me ymmärrämme vasta nyt. Nämä miljardöörit janosivat tietoa ja etsivät oppeja. Keskustelut heidän kanssaan olivat vaikuttavia avoimuudessaan ja myös minulle syntyi harha, että Venäjä olisi muuttunut. Toki kyseessä oli toinen Venäjä ja kontrasti viranomaisiin esimerkiksi MIDiin oli tuntuva. Heille oli täysin uutta, että lähetystöt hankkivat tietonsa vapailta markkinoilta. Erityisesti yhteydet Venäjän talouselämään olivat heille itselleen outoja, sillä heidän osaamisensa bisnesmaailmasta oli olematonta.

T√§m√§ oli se ymp√§rist√∂, jossa Sepon osaaminen ja ammattitaito oli kysytty√§. Ven√§j√§n energiasektorin reformi Anatoli TŇ°ubaisin johdolla oli varmasti Sepon uran merkkitapahtumia and the rest is history.

Olemme kaikki miettineet mikä meni pieleen ja miksei avoimuus ja kanssakäymisen helppous jatkunut. Esitän yhden ja tänä iltana vain yhden ajatuksen, jolla etsin selitystä tähän kysymykseen.

Ven√§j√§n johto ei ollut valmis takaamaan yksityist√§ omistusoikeutta. Eli suuria omaisuuksia hankkineille ei tarjottu esimerkiksi wind-fall veroa vastaan oikeudellisia takuita. Toisin sanoen Ven√§j√§ ei ottanut ratkaisevaa askelta kohti oikeusvaltiota, vaan piti kiinni vanhasta patriarkaalisesta perinteest√§√§n, ett√§ omaisuus on hallintaa, ei omistusta, ja se voidaan, jos valtion etu niin vaatii, my√∂s peruuttaa. Loppuraporttini otsikko kes√§ll√§ 2004 oli englanninkielinen ‚ÄĚIt‚Äôs All About Property‚ÄĚ.

T√§m√§n syksyn Ven√§j√§-kirja on ep√§ilem√§tt√§ Markku Kuisman Ven√§j√§ ja Suomen talous 1700 ‚Äď 2015. Nykylukija h√§tk√§ht√§√§ kun Kuisma kertoo kaupan vapauden puolesta Ruotsin valtakunnassa taistelleen Anders Chydeniuksen ylist√§neen Ven√§j√§n vapaina pit√§mi√§√§n kauppaoloja. Rajan toiselle puolelle j√§√§neet Hamina ja Viipuri hy√∂tyiv√§t esteett√∂m√§st√§ ulkomaankaupasta, jota merkantilismin hengess√§ my√∂nnetyt erioikeudet ja monopolit Kymijoen l√§nsipuolella rajoittivat. Mutta muutamalla kyn√§nvedolla keisari Paavali romahdutti vuonna 1798 Viipurille elint√§rke√§n puukaupan. Autarkia oli uuden keisarin keino pelastaa Ven√§j√§ l√§nnen rappiolta. Alamaisilta kiellettiin hakeutuminen ulkomaisiin yliopistoihin, sensuuria kiristettiin ja tarpeeton ulkomaanmatkailu kiellettiin.
Ei tämän enempää tänä iltana!

Esiintymisesi A-studiossa Seppo oli arvokasta ja hillityn harkittua. Se poikkesi edukseen erään toisen suomalaiseen vastaavasta pari viikkoa aiemmin.

En silti hyv√§ksy toimittajan v√§itett√§, ett√§ Seppo olisi ven√§l√§istynyt. Ven√§l√§istymiseen viittaa korkeintaan A-studion ilmoittama Sepon kotipaikka ‚Äď Montenegro!

René Nyberg