A-studio 23.2.2022

Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs A-studiossa: Venäjän tavoite on kaataa Ukrainan hallitus ja presidentti

Pitkän uran diplomaattina tehnyt René Nyberg arvioi tiistain A-studiossa, että Venäjä haluaa korvata Ukrainan johdon sellaisella, joka olisi valmis alistumaan Moskovan tahtoon.

ANNETTE BLENCOWE, PÄIVI SUIKKANEN Yle uutiset, 22.2. 22:04•Päivitetty 22.2. 22:43

https://yle.fi/uutiset/3-12329712

Suomen entinen Venäjän-suurlähettiläs ja pitkän linjan diplomaatti René Nybergarvioi, että Venäjän tavoite on kaataa Ukrainan nykyinen hallitus ja presidentti.

– Venäjän tavoite on kaataa nykyinen hallitus ja presidentti. Korvata nykyinen Ukrainan johto sellaisella, joka on valmis kuuntelemaan ja alistumaan Moskovan tahtoon, Nyberg sanoi tiistaina A-studiossa.

Nyberg sanoi, ettei tiedä, miten Venäjä aikoo Ukrainan hallituksen ja presidentin kaataa.

– Nämä sotilaalliset keinot, painostumahdollisuudet, ryhmitykset, pienet, isommat jutut ovat kaikki käytettävissä. Sen lisäksi media on täynnä vuodatettua tiedustelutietoa, jossa puhutaan muistakin keinoista eli yllätyksistä, jopa vallankaappauksista ja tällaisista, Nyberg jatkoi.

Nyberg lisäsi, että Venäjän kannalta vallanvaihdon pitäisi tapahtua mahdollisimman helposti. Suureen sotaan lähteminen olisi Venäjälle tappio.

– Siitä ei ole epäilystäkään, koska se johtaa niin valtaviin reaktioihin.

Nyberg arveli myös, että on ollut virhe kuvitella, että kysymys olisi ollut Natosta ja sen laajentumisesta.

– Jos Nato mainitaan, me innostumme. Tosiasiassa ei ole kysymys Natosta. On kyse siitä, että Venäjä on menettänyt otteen Kiovasta ja se ei halua siihen tyytyä. Venäjä haluaa varmistaa, että Kiovassa on hallitus, joka kuuntelee sitä. Tästähän nyt on kysymys.

Nybergin mukaan asetelma voi johtaa sotaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti eilen maanantaina Itä-Ukrainan separatistialueiden itsenäisyyden ja määräsi sotilaita alueille “turvaamaan rauhaa”. Länsi on tuominnut Venäjän toimet ja epäillyt Venäjän yrittävän luoda tekosyyn aseelliselle hyökkäykselle Ukrainaan.

Voit katsoa koko A-studion täältä. Keskustele aiheesta 23.2. kello 23:een saakka.