Suomen ja Ruotsin suhteiden rakentaja

Print Friendly, PDF & Email

Helsingin Sanomat

Ruotsin ulkoministeriön entinen kabinettisihteeri, suurlähettiläs Leif Leifland kuoli 3. huhtikuuta Tukholmassa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt 30. joulukuuta 1925 Tukholmassa.

Leif Leifland oli Ruotsin ulkopolitiikan keskeisiä hahmoja. Hänet nimitettiin vuonna 1970 Ruotsin Washingtonin-suurlähetystön kakkosmieheksi. Pääministeri Olof Palmen voimakas Yhdysvaltain Vietnamin-politiikan arvostelu esti Ruotsin vastanimitetyn lähettilään tulon Washingtoniin. Vastuu suurlähetystön johdosta jäi puoleksitoista vuodeksi Leiflandin hartioille. Hän on kuvannut tätä Ruotsin ja Yhdysvaltain suhteiden jääkautta kirjassaan Frostens år.

Leifland nimitettiin ulkoministeriön poliittisen osaston päälliköksi 1974 ja ministeriön korkeimmaksi virkamieheksi, kabinettisihteeriksi 1977. Hän palveli kolmen ulkoministerin alaisuudessa: Karin Söder, Hans Blix ja Ola Ullsten.

Leiflandin rauhallisuus, nopea käsityskyky, vakaa ulkopoliittinen kompassi sekä kyky tehdä päätöksiä joutuivat koetukselle, kun neuvostosukellusvene lokakuussa 1981 tunkeutui syvälle Ruotsin aluevesille Karlskronan saaristoon. Silloinen pääministeri Thorbjörn Fälldin on korostanut Leiflandin merkitystä neuvonantajana ja sen tuomaa turvallisuuden tunnetta kylmän sodan pahimmassa Ruotsin ja Neuvostoliiton välisessä konfliktissa.

Leiflandilla oli myös keskeinen rooli Ruotsin ja Suomen välisissä suhteissa. Hän ylläpiti säännöllistä luottamuksellista yhteyttä presidentti Kekkosen luottomieheen, alivaltiosihteeri Keijo Korhoseen. Yhdessä he pohtivat turvallisuuspolitiikan keskeisiä kysymyksiä.

Tätä yhteistyötä täydensivät Max Jakobsonin ja kenraali Aimo Pajusen aloitteesta syntyneet suppeat saunaillat Suomen suurlähetystössä Tukholmassa ja vastaavasti Ruotsin suurlähetystössä Helsingissä.

Vuoden 1982 valtiopäivävaalien jälkeen Leifland siirtyi suurlähettilääksi Lontooseen, josta hän jäi eläkkeelle 1991.

Hän kirjoitti Washingtonin-kauden muistelmien lisäksi myös kiistellyn ruotsalaisen teollisuusmiehen Axel Wenner-Grenin elämäkerran (1989) sekä teoksen saksalaisten rauhantunnusteluista toisen maailmansodan loppuvaiheessa, General Böhmes val (1992).

Leif Leifland oli klassinen ruotsalainen virkamies, joka hoiti tehtävänsä vakaalla ja luotettavalla tavalla.

Kirjoittajat ovat Leif Leiflandin ystäviä ja työtovereita.

Mats Bergquist
René Nyberg