Trumpin hallinnon päätökset poikivat usein tahattomia seurauksia

René Nyberg – 5th June 2018

Talouselämä

Donald Trumpin hallinnon päätökset poikivat usein tahattomia seurauksia.

Donald Trumpin hallinnon päätökset poikivat usein seurauksia, jotka ovat tahattomia tai joita ei ole osattu ennakoida.

Sanktiot ovat tästä erinomainen esimerkki. Niiden kohteena ovat tällä kertaa Venäjä ja Iran, mutta roiskeet leviävät teollistuneeseen maailmaan. Sama pätee myös Venäjän Yhdysvaltoja vastaan kohdistamiin toimiin, joiden seuraukset näkyvät vasta nyt.

Moni Washingtonissa pysähtyy, kun tunnettu Venäjä-ekspertti, tiedustelupalvelun entinen virkamies toteaa, ettei Venäjä ole sitten senaattori McCarthyn päivien ollut niin ”toksinen” kuin tänään. Joseph McCarthy oli mies, joka 1950-luvulla jahtasi kommunisteja, joita hän löysi joka nurkan takaa.

Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan on herättänyt erityisesti kongressissa ennen näkemätöntä raivoa. Kysymys vaikuttiko tämä lopputulokseen, ei ole keskeinen. Vaalien tulos yllätti sekä Hillary Clintonin että Donald Trumpin, sillä kummatkin odottivat Hillaryn voittavan. Lopputulos yllätti myös Vladimir Putinin, joka lähti siitä, että hänen vannoutunut vastustajansa Hillary voittaisi.

Venäjän häikäilemätön tunkeutuminen Yhdysvaltain järjestelmiin poikkesi ratkaisevasti sekaantumisesta Ranskan presidentinvaaleihin. Moskova tuki avoimesti ja myös taloudellisesti Marine le Peniä.

Amerikan vaalien osalta käteen ei jää oikeastaan muuta kuin pyrkimys horjuttaa amerikkalaista järjestelmää ja heikentää demokratian uskottavuutta. Lopputulos oli kuitenkin toinen kuin mitä sekaantumispäätöksen tehneet odottivat.

Hyökkäys vaaleja ja vaalijärjestelmää vastaan oli pyhäinhäväistys. Se oli henkilökohtainen hyökkäys senaattoreita ja kongressimiehiä sekä kaikkia vaaleilla valittuja kohtaan.

Sanktiot ovat vuosikymmeniä kuuluneet Yhdysvaltain ulkopolitiikan välineistöön, mutta niitä hallitsevat hitausvoimat.

Kerran asetettuja sanktiota on vaikea purkaa, semminkin jos ne on säädetty lailla. Tunnetuin esimerkki oli Jakson-Vanick laki vuodelta 1974, jolla Neuvostoliittoa painostettiin sallimaan juutalaisten maastamuutto. Laki oli voimassa vuoteen 2012 saakka, vaikka Mihail Gorbatshov oli jo vuonna 1988 avannut rajat.

Jakson-Vanickin kumoaminen oli mahdollista vasta säätämällä uusi sanktiolaki, niin sanottu Magnitski-laki. Sillä Yhdysvallat asetti pakotelistalle henkilöitä, jotka olivat osallisia vankilassa vuonna 2009 kuolleen venäläisen juristin Sergei Magnitskin kuolemaan.

Yhdysvaltain Venäjää vastaan suuntaamat sanktiot siirtyivät viime kesänä kongressin käsiin, kun niistä säädettiin laki.

Tämä kertoo Capitol-kukkulalla vallitsevasta mielialasta. On poikkeuksellista, että republikaanienemmistöinen kongressi näin sitoo oman presidenttinsä kädet. Sanktiot saivat huhtikuussa 2018 konkreettisen muodon, kun hallinto nimesi venäläiset yritykset ja henkilöt, joihin ne kohdistuvat.

Sanktiot ovat vahva poliittinen instrumentti, joita Yhdysvallat on käyttänyt menestyksellä muun muassa Irania ja Pohjois-Koreaa vastaan.

Uutta tuoreissa sanktioissa on päätöksen tekeminen koordinoimatta niitä liittolaisten kanssa. Tämä kielii Yhdysvaltain finanssiministeriön puutteellisesta valmistelutyöstä sekä ulkoministeriön heikentyneestä roolista. Ero Obaman administraation toimintaan on tässäkin suuri.

Yhtäkkiä Yhdysvaltain suhteet sen läheisimpiin liittolaisiin ovat ajautumassa syvään kriisin, minkä Moskova ja Peking tyytyväisenä huomioivat.

Uudet sanktiot aiheuttavat seurauksia, jotka ovat joko tahattomia tai ajattelemattomia.

Vastoin liittolaismaiden kantaa Yhdysvallat sanoi Iranin-sopimuksen irti. Samalla Washington palautti vanhat sanktiot täysimääräisesti voimaan ja uhkaa Irania myös uusilla talouspakotteilla. Trumpin päätös tarkoittaa, että sanktiot koskevat myös kolmansia maita, jotka käyvät kauppaa Iranin kanssa. Uhkana ovat terästä ja alumiinia koskevat tuontitullit.

Yhtäkkiä Yhdysvaltain suhteet sen läheisimpiin liittolaisiin ovat ajautumassa syvään kriisin, minkä Moskova ja Peking tyytyväisenä huomioivat.

Yllättäviä seurauksia on myös USA:n venäjän-sanktioilla. Maailman johtaviin alumiinituottajiin kuluvan RUSALin sanktiointi sekoittaa kansainväliset alumiinimarkkinat. RUSALin omistamat alumiinitehtaat Australiassa, Irlannissa ja Ruotsissa seisovat. RUSALin sanktiot astuvat voimaan vasta lokakuussa.

Pakottavatko amerikkalaiset toimet Venäjän hallituksen pelastamaan pulaan joutuneet yritykset? Todennäköisesti kyllä, mutta miten se tapahtuu, on toinen asia. Varmaa on, että valtion ennestäänkin suuri osuus Venäjän taloudessa kasvaa, mikä tuskin oli Washingtonin tarkoitus.

Jos Yhdysvallat päätyisi — vastoin olettamuksia — edelleen kiristämään sanktioruuvia ja sulkisi esimerkiksi Venäjän pääsyn SWIFT-maksujärjestelmään, niin seurauksena olisi paitsi eripura EU-maiden kanssa myös riski, että maailmanlaajuinen maksujärjestelmä häiriintyisi. Näin kävi Venäjän hallitukselle kun se seurauksia ymmärtämättä yritti sulkea pikaviestipalvelu Telegramin, ja koko Venäjän internetin tasapaino horjahti.

Yhdysvaltain Venäjää vastaan asettamien sanktioiden punainen linja ylittyisi varmuudella EU:ssa, jos Yhdysvallat ulottaisi ne niin sanotusti toissijaisina sanktioina koskemaan myös eurooppalaisten yritysten yhteyksiä sanktioituihin venäläisiin firmoihin.

Tämä olisi myös ainoa keino Trumpin hallinnolle pysäyttää Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen, mitä Berliini tuskin nielisi. Niin pitkällä ei vielä olla, mutta Washingtonissa on vaikea ennakoida mitään. Trumpin puhetilaisuuksien uusin kannattajien rytmikkäästi toistama kampanjahuuto on – Nobel, Nobel! Edessä on huippukokous Pohjois-Korean Kimin kanssa.

Kirjoittaja on entinen Moskovan- ja Berliinin suurlähettiläs sekä East Office of Finnish Industries toimitusjohtaja