Tuore diplomaattikirja: Sauli Niinistön Putin-vierailu “sisälsi riskejä”

Print Friendly, PDF & Email

Mimosa Hedberg – 16.2.2017

Iltalehti

Diplomaatit Jaakko Iloniemi, Petri Hakkarainen ja René Nyberg ovat kirjoittaneet kirjan Trump, Putin, Merkel ja Suomi, joka julkaistiin torstaina. Uutuuskirjan puntarissa ovat kolme johtajaa ja maata, joiden valinnat vaikuttavat merkittävästi myös Suomen asemaan.

Kirjassa muistutetaan, että kyky olla ja elää Venäjän naapurissa on Suomelle pysyvä haaste. Suomen tosin todetaan olevan Venäjän johdolle vain pieni tai keskikokoinen kysymys, vaikka Suomen vastainen raja onkin Venäjän pisin EU-raja.

Yhteydenpito Venäjän poliittiseen johtoon on perinteisesti ollut keskeistä Suomen ulkopolitiikassa. Haastavaa yhteydenpito on, kun lännen välit Venäjään ovat rikki, diplomaattikirjailijat toteavat.

Tällainen tilanne oli erityisesti vuonna 2014 Ukrainan kiristyneen tilanteen takia.

– Presidentti Niinistön matka Sotshiin tapaamaan presidentti Putinia elokuussa 2014 oli määrätietoinen veto varmistaa puheyhteys Venäjän presidenttiin. Matka sisälsi riskejä, kirjassa arvioidaan.

Kirjoittajat muistuttavat, että Putinin vieraaksi matkusti EU-maan päämies – puhumaan Ukrainan sodasta, joka nimenomaan oli johtanut Venäjän ja EU:n välirikkoon.

Niinistö on tavannut Putinia toistuvasti kyseisen matkan jälkeen sekä puhunut tämän kanssa puhelimessa. Myös Putin vieraili Suomessa viime vuonna ja matkustaa tänne jälleen tulevana kesänä. Presidentti Niinistön rohkean linjan kirjoittavat näkevät kuitenkin suotuisana:

– Vuoropuhelun ylläpitäminen Venäjään on Suomen ja EU:n etujen mukaista, kirjassa todetaan.

Kansainvälisesti suhtautuminen ei ole aina ollut yhtä suopeaa. Viime vuonna presidentti Niinistö joutui puolustelemaan tiivistä yhteydenpitoaan Venäjään, kun länsinaapurissa kummasteltiin Putinin Kultaranta-vierailua. Tuolloin Ruotsin entinen puolustusministeri kohautti Karin Enström toteamalla, että ruotsalaisten on vaikea ymmärtää Putinin tuloa Suomeen.

– Minusta te olette nyt hieman aikaanne jäljessä, Niinistö kuittasi tuolloin Enströmille.

Vasta julkaistun kirjan kirjoittajat edustavat eri sukupolvien diplomaatteja. René Nyberg on pitkän uran luonut veteraanidiplomaatti, joka on toiminut suurlähettiläänä muun muassa Moskovassa ja Berliinissä. Jaakko Iloniemi on työskennellyt diplomaattina ja talouselämän vaikuttajana. Hän on toiminut muun muassa Suomen suurlähettiläänä Washingtonissa. Petri Hakkarainen on lähetystöneuvos ja ulkoministeriön lähettämä diplomaattinen neuvonantaja Geneven turvallisuuspoliittisessa