Pekka Hurme
Kallio-lehti, viikot 14-15, 2017
Yhdysvaltain Donald Trump, Venäjän Vladimir Putin ja Saksan Angela Merkel muodostavat maailmanpolitiikassa ehdottoman kärkitrion. Heidän politiikastaan ja henkilöstään voidaan olla montaa mieltä, ja ollaankin, mutta heidän vaikutusvaltaansa koko maailman asioihin, myös meidän Suomeen, ei kukaan voi kiistää.
Mutta millaisia nämä nykymaailman valtiaat oikein ovat? Mihin he toimissaan pyrkivät?
Tähän kolmikkoon meidät yrittää ansiokkaasti perehdyttää toinen vahva kolmikko, maailmanpolitiikan ja diplomatian ehdottomat asiantuntijat Jaakko Iloniemi, Rene Nyberg ja Petri Hakkarainen uudessa yhteisessä kirjassaan ”Trump, Putin,Merkel ja Suomi” (Otava 2017 ).
Mikä mies on Trump?
Jaakko Iloniemi kirjoittaa Trumpista, Nyberg Putinista ja Hakkarainen Merkelistä. Tekijät ovat toki yhteistyössäkin olleet, erinomaiset esseet ovat kuitenkin aina yhden tekijän lopullisesti kirjoittamia, henkilökohtaisia, mielenkiintoisia näkemyksiä. Iloniemellä on ollut kaikkein vaikein kohde, Trumpistahan ei kukaan osaa vielä sanoa ja kirjoittaa varmasti oikein mitään varmaa. Trumpin taustat ja valituksi tulemisen syyt Iloniemi selvittää kyllä hyvin, mutta vasta ajan kanssa selviää mikä mies Trump oikein Yhdysvaltain presidenttinä on.
Vahva Putin
Itänaapurimme Venäjän johtaja Putin on ollut vallassa jo pitkään. Rene Nyberg kuvailee Putinia asiantuntevasti, kylmän viileästi ja kylmän viileäksi johtajaksi. Nyberg peilaa Putinin toimia Venäjän vanhaan historiaan hakien sieltä perusteita, selityksiä Putinin voimapolitiikalle, joka taas on aina heijaste USA:n voimapolitiikan siirroista. Aiheuttaako Trump tässä politiikassa muutoksia, jää nähtäväksi.
Merkel- Euroopan pelastaja
Saksan itäisellä puolella, DDR:ssä, kasvanut Angela Merkel , liittokansleri, on selvästi vahva eurooppalaisuuden , EU:n, rakentaja. Vahva Eurooppa, jota Saksa johtaa, on ollut Merkelin tavoite ja hän on siinä onnistunut, useimmiten. Kirjan paras osa on Petri Hakkaraisen essee Angela Merkelistä, erinomaisen laadukas, monipuolinen kuvaus tästä kylmän harkitsevasta valtiojohtajasta, joka uskaltaa ottaa riskejä, uskaltaa sanoa asioista suoraan. Kirjassa kuvataan hyvin Merkelin nuivaa suhtautumista Trumpin valintaan. Samoin välit Putiniin kuvataan asiallisen viileiksi, lämpöä ei ole edes keskusteluissa, vaikka Merkel osaa venäjää ja Putin Saksaa. Merkelhän vieraili jo nuorena FDJ-tyttönä palkintomatkalla Neuvostoliitossa ja Putin taas työskenteli KGB-hommissa DDR:n Dresdenissä !
Maailmanpolitiikan tilanteet muuttuvat nopeasti ja tällä hetkellä maailma elää hyvin levotonta aikaa. Euroopan Unioni on suurissa vaikeuksissa, yhtenäisyyttä on hyvin vähän, päinvastoin kansallismieliset liikkeet elämöivät eri puolilla Eurooppaa ja muuallakin. Suurten maiden johtajilla, meille tutuilla tv-naamoilla, on suuri vastuu edes jonkinlaisen rauhan säilymisestä.
Siksi on hyvä edes vähän tuntea maailman johtajia henkilöinä, vaikkapa erinomaisen kirjan ”Trump, Putin, Merkel” avittamana.
Pekka Hurme