Ei tässä nyt sota ole syttymässä Euroopassa, eikä Suomen uhkakuva missään mielessä ole talvisodan toisinto. Venäjän meille muodostama uhkakuva on ratkaisematon haaste, se on dilemma

Print Friendly, PDF & Email

Riikka Uosukainen – 18.04.2017

Yle Uutiset

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan terrori-iskun todennäköisyys kasvaa koko ajan. Muut Ylen uhkakuvatutkimukseen vastanneet asiantuntijat eivät pidä iskua Suomeen erityisen todennäköisenä.

Ylen uhkakuvatutkimukseen vastanneet turvallisuuspolitiikan asiantuntijat ymmärtävät suomalaisten kasvaneen huolen terrori-iskusta Tukholman tapahtumien jälkeen.

Useimmat heistä eivät pidä iskua erityisen todennäköisenä Suomessa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on toista mieltä.

Hänen mielestään Suomessa on onneksi alettu ymmärtämään, että emme elä lintukodossa. Hän on myös huolissaan monisukupolvisesta syrjäytymisestä, joka äärimmillään on aiheuttanut väkivaltaisia tekoja. Tukholman kaltaisia iskuja on meillä pystytty ennaltaehkäisemään, mutta Nergin mukaan vaara lähenee Suomea.

– Kyllä se todennäköisyys kasvaa valitettavasti koko ajan, mutta kuinka iso se nyt on, sitä en lähde vielä arvailemaan, Nerg arvioi.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen matkustaa työnsä takia paljon muualla Euroopassa ja tuntee sen takia huolta tapahtuneista iskuista.

– Se ei välttämättä tarkoita sitä, että Suomeen kohdistuva uhkataso olisi niin voimakkaasti kasvanut.

Liikenneonnettomuus todennäköisempi

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Venäjän entinen suurlähettiläs René Nyberg kokivat henkilökohtaisiin uhkakuviin vastaamisen hankalaksi.

– Monet vaihtoehdoista ovat sellaisia, että on vaikea kuvitella niiden kohdistuvan henkilökohtaisesti ja sen takia satunnainen väkivalta on aina mahdollinen samoin kuin joku liikenneonnettomuus, pohtii Nyberg.

Tuomioja sanoo, että ihan pelkän todennäköisyyden perusteella liikenneonnettomuus on jokaiselle suomalaiselle sata kertaa suurempi riski kuin terrori-iskun kohteeksi joutuminen.

– Terrori-iskujen uhka on todellinen, mutta Suomessa erittäin vähäinen, Tuomioja sanoo ja muistuttaa, että iskut ovat päivittäisiä Afganistanissa ja Irakissa.

Tuomiojan mielestä on myös huolestuttavaa, että kriisit ja vastakkainasettelut vievät huomion pois yhteistyöstä. Ilmastonmuutoksen ja kestämättömän kehityksen torjunta maailmanlaajuisesti kuitenkin sitä vaatii.

Venäjän uhka ratkaisematon haaste

Kysymys suurimmasta uhkasta Suomen turvallisuudelle jakaa turvallisuuspolitiikan ammattilaisia.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikaisen mielestä muutos Venäjän politiikassa ja epätietoisuus sen tavoitteista nostaa Venäjän uhkakuvien kärkeen.

– Sotilaallisten jännitteiden kasvu tällä alueella ja Venäjän sotilaallinen toiminta on johtanut myös siihen, että Nato aktivoitunut ja sotilaalliset jännitteet kasvaneet.

Hänen mielestään ei ole yhtä ratkaisua siihen, että olemme levottoman suurvallan naapuri.

– Ei tässä nyt sota ole syttymässä Euroopassa, eikä Suomen uhkakuva missään mielessä ole talvisodan toisinto. Venäjän meille muodostama uhkakuva on ratkaisematon haaste, se on dilemma, Nyberg sanoo.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä on syytä olla huolissaan kaikesta voimapolitiikasta, mutta Venäjän toimien kohdistuminen Suomeen on hänestä epätodennäkösitä.

– Tämä sotilaallinen uhka, joka usein liitetään Venäjään, siinä kyllä minusta media on tehnyt myös tälläistä pelottelutyötä.

Valeuutiset horjuttavat luottamusta

Valeuutisten levittäminen tuntuu huolestuttavan Päivi Nergiä ja René Nybergiä.

– Se, että emme voisi luottaa tiedonvälitykseen, joka on meidän länsimaisen yhteiskunnan ja suomalaisen yhteiskunnan perusta, on asia, josta on syytä olla huolissaan, Nyberg sanoo.

Nergin mielestä me emme ole riittävästi huomanneet, että on erilaisia kanavia ja tahoja, jotka haluavat systemaattisesti tuottaa väärää viestiä ja vaikuttaa sillä päättäjiin ja kansalaisiin.

– Se on asia, joka tulee haastamaan suomalaisen yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tilannekuvan, Nerg sanoo painokkaasti.

EU paras kumppani

Kaikki neljä asiantuntijaa ovat yllätyksettömän yhtä mieltä Suomen parhaasta kumppanista.

– EU on ainoa, jonka kanssa meillä on sopimukselliset takeet. Se on ainoa konkreettinen asia, joka meillä on. Ei meillä ole mitään muuta, Nyberg toteaa.

– Tietenkin sellainen suomalaiskansallinen vastaus on se että ei mikään että ainahan me olemme jääneet yksin. Mutta minä olen sitä mieltä, että me emme ole yksin. Me olemme osa Euroopan unionia tänä päivänä.

Tuomioja haluaa nostaa esiin myös kumppanit Ruotsin ja Saksan.

– Ruotsi ja toissijaisesti Saksa ovat sellaisia maita, jotka jakavat minun näkemykseni näistä uhista ja niiden vaatimista vastauksista.

Myös Nyberg pitää Ruotsin kanssa tiivistyvää yhteistyötä “menestystarinana”. Hänen kiteyttää Suomen turvallisuuden takuiksi kunnossa olevan talouden ja yhteistyön muiden maiden kanssa.

Entisen ulkoministerin lääke uhkakuviin on samantyyppinen.

– Meidän turvamme on siinä, että me hoidamme omaa ulko-ja turvallisuuspolitiikkaamme tavalla, joka ei anna kenellekään syytä kohdistaa Suomeen mitään erityistä uhkaa.