Erkki Liikanen kommentoi Patriarkkoja ja Oligarkkeja

Print Friendly, PDF & Email

2.1.2020 Erkki Liikanen, Facebook

1. Istuimme Anatoli Tsubaisin kanssa vuonna 2002 Torinossa puheenjohtajina EU:n ja Venäjän teollisuuden round tablessa. Tsubais sanoi minulle, että osallistujien viisi varakkainta yritysjohtajaa on venäläisiä. Kysyin, kuka on tehnyt parhaan kirjan viime vuosien tapahtumista ja vaurastumisesta yritysjohtajien kannalta. Hän suositteli Chrystia Freelandin kirjaa the Sale of the Century. Tämä oli sillon FT:n kirjeenvaihtaja Moskovassa. Chrystia Freeland siirtyi myöhemmin politiikkaan ja on nyt Kanadan hallituksen varapääministeri. Pääministeri on Justin Trudeau.


2. Kysyin tunnetulta Venäjä-asiantuntijalta Washingtonissa vuonna 2014, mikä on tärkein uusi kirja Venäjästä. Hän suositteli Fiona Hillin ym. kirjaa Mr. Putin, toimija Kremlissä. Tohtori Hill oli tutkija Brookings-ajatuspajassa. Hill nimitettiin vuonna 2017 Trumpin turvaneuvostoon Valkoiseen taloon. Hän on kaivosmiehen tytär Englannista, joka väitteli Harvardista. Fiona Hill tuli maailmankuuluksi esiintymisestään impeachment- kuulusteluissa marraskuussa. (Ks. kommentti.)


3. Rene Nyberg käsittelee paljon lukijoita saaneessa kirjassaan Patriarkkoja ja oligarkkeja. Patriarkkojen osuus oli minulle uutta. Suomen luterilaisen kirkon ja Venäjän ortodoksikirkon suhteista tulee paljon mielenkiintoista esille. Kiinnostusta vain lisäsi, että Mikkelinkin piispana toimineet Martti Simojoki ja Kalevi Toiviainen olivat avainasemassa samoin kuin Mikkelin lyseon oppilas Risto Cantell.Sen mitä Freeland ja Hill avaavat Venäjän tasolla oligarkeista, sen Nyberg tuo Suomen tuntumaan. Hän kertoo monista omista ja muiden suomalaisten kontakteista oligarkkeihin. Paljon mielenkiintoista. Kannatti lukea.