Nato-jäsenyys ei poista sitä ongelmaa, jonka Venäjä – arvaamaton, ennakoimaton ydinasesuurvalta –muodostaa Suomelle. Sitä ongelmaa ei voi ratkaista, mutta sitä voi hallita.

Iltasanomat 14.4.2022, Suvi Hautanen

Suurlähettiläs: Tätä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys merkitsisi

Suurlähettiläs René Nybergin mukaan Venäjän Suomelle muodostamaa ongelmaa ei voi ratkaista, mutta sitä voi hallita.

PITKÄN uran diplomaattina tehnyt suurlähettiläs René Nyberg alleviivaa, että Suomen ja Ruotsin täytyy päätyä samaan lopputulokseen Nato-jäsenyyden suhteen.

– On erityisen tärkeää, että Suomi ja Ruotsi etenevät tässä prosessissa mahdollisimman hyvin koordinoidusti ja päätyvät samaan lopputulokseen, Nyberg sanoo IS:lle.

Nyberg oli mukana laatimassa selvitystä, jossa arvioitiin Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksia vuonna 2017. 

Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys merkitsee sitä, että Naton sisälle syntyy pohjoinen blokki.

– Norja, Ruotsi, Suomi. Sillä on erittäin suuri merkitys Suomen turvallisuuden kannalta ja koko alueen turvallisuuden kannalta.

NATON pohjoinen blokki vahvistaisi Nybergin mukaan ratkaisevasti turvallisuutta pohjoisessa ja lisäisi koordinaatiota.

– Kun katsoo karttaa, niin Norjalle Suomen ja Ruotsin jäsenyys merkitsee heidän selustansa vahvistumista. Yhteistyö, jota jo nyt harjoitetaan pohjoisessa – ennen kaikkea ilmavoimien, mutta myös maavoimien yhteisharjoitukset – kertoo, että me olemme täysin valmiita siihen.

Jos Suomi ja Ruotsi eivät etene samaa vauhtia, niin se on Nybergin mielestä huono asia.

– Se, että me unohtaisimme Ruotsin, olisi meidän kansallisten etujemme vastaista ja se on ehdottomasti myös sotilaallisesti huono asia, koska meistähän tulisi (Naton) reunavaltio ja Ruotsi olisi siinä välissä.

NYBERG sanoo Ruotsin olevan nyt tilanteessa, jossa se on Suomen Nato-päätöksen ja syyskuussa käytävien valtiopäivävaalien välissä.

– On selvää, että Ruotsin demarit eivät halua Nato-vaaleja. Se ei ole niiden etujen mukaista. Näin ollen prosessi, jossa Suomi selvästi on puoli askelta edellä, vaikuttaa Ruotsin päätökseen.

Nato-vaalit Ruotsissa tarkoittaisivat Nybergin mukaan sitä, että oppositiolle annettaisiin aseet käsiin.

KESKIVIIKKONA julkaistussa turvallisuusympäristön muutosta koskevassa selonteossa todetaan, että Naton mahdollinen sotilaallinen läsnäolo Suomessa nousisi esiin osana liittymisneuvotteluita.

Norja ja Tanska ovat asettaneet yksipuolisia rajoitteita jäsenyydelleen, eivätkä ne salli pysyviä joukkoja, tukikohtia tai ydinaseita omalla alueellaan rauhan aikana.

Nybergin mielestä Norjan malli on järkevä.

– Norjallahan on omaehtoiset rajoitteet, jotka eivät ole osa heidän sopimustaan. Voisi kuvitella, että Suomi päätyy jollakin tavalla samantyyppiseen ratkaisuun.

NYBERGIN mielestä seuraavaksi pitäisi keskustella siitä, minkälainen Suomen malli olisi. Hän ihmettelee, ettei keskustelua siitä ole vielä avattu.

– Ydinaseiden kohdalla Norjan ja Tanskan malli on ehdottomasti meidän etujemme mukaista.

Kansanedustajat ja asiantuntijat ovat perustelleet ydinaseettomuutta sillä, ettei Venäjä kokisi Suomea uhaksi.

Lue lisää: Kansanedustajat: Norjan Nato-malli sopisi Suomeenkin – ydinaseista yhtenäinen mielipide

– Nato-jäsenyys ei poista sitä ongelmaa, jonka Venäjä – arvaamaton, ennakoimaton ydinasesuurvalta –muodostaa Suomelle. Sitä ongelmaa ei voi ratkaista, mutta sitä voi hallita.

Nato-jäsenyydestä on Nybergin mielestä ilmeisesti tulossa Suomen keino hallita ongelmaa.