Vladimir Žirinovski 1946–2022

Vladimir Žirinovski 1946–2022

Print Friendly, PDF & Email

Ote kirjastani Patriarkkoja ja oligarkkeja (Siltala 2019)

Itsenäisyyspäivän vastaanottoa parempaa uuden lähettiläsparin esittelymahdollisuutta on vaikea kuvitella. Vieraslista oli edeltäjäni Markus Lyra laatima. Poistin myöhemmin kutsulistalta kaksi nimeä: duumaedustaja Vladimir Žirinovskin sekä entisen Helsingin-suurlähettilään Vladimir Stepanovin. Raportoin asiasta presidentti Tarja Haloselle, joka nyökkäsi. Näihin henkilöihin törmäsin kuitenkin lähettiläskaudellani pari mieleenpainuvaa kertaa.

Moskovassa ja Venäjällä tapahtui koko ajan. Olin alusta alkaen päättänyt välttää niin sanotun liberaalipuolueen johtajaa VladimirVolfovitš Žirinovskia. Ihmettelin kun näin hänet Tanskan lähettilään vastaanotolla, jonne hän purjehti saattoväkensä kanssa. Tanskalaisen kollegan mukaan Volfovitš, tai Žirik kuten häntä myös kutsuttiin, on hilpeä kaveri. Niinkin asian voi nähdä.

Vastaanotin huhtikuussa 2002 presidentti Martti Ahtisaaren puolestahänelle myönnetyn Golden Steering Wheel -palkinnon Moskovassa hotelli Metropolissa. Tilaisuus oli kaoottinen. Osa vankan keski-ikäisestä yleisöstä oli pukeutunut smokkiin. Tilaisuuden kunniapuheenjohtaja oli Venäjän teollisuusliiton puheenjohtaja Arkadi Volski, ja duumaa edusti Vladimir Žirinovski. Molemmat kutsuttiin tuon tuosta lavalle. Lopulta kyllästynyt Volski huuteli sekoilevalle puheenjohtajalle, että kutsuisi jo Suomen suurlähettilään lavalle. En tunnistanut palkinnonsaajaa laudaatiosta, jossa vilahti Hammarskjöld-palkinto, mutta ei mainittu sen enempää Namibiaa kuin Kosovoakaan. Mutta kun puhuja kertoi palkitun olevan tunnettu itäeurooppalainen valtiomies, arvasin että kysymys on sittenkin presidentti Ahtisaaresta. 

Ottaessani mitalin vastaan viittasin Žirinovskin puheeseen, jossa hän kehui yrittäjiä ja etenkin hotelli Metropolin rakentanutta kuuluisaa Savva Morozovia. Muistutin kuulijoille, että nykyiseen loistoonsa Savva Morozovin Metropolin remontoivat suomalaiset rakentajat. Yleisö nauroi ja kävin kättelemässä Žirinovskin. Saamani valtavan kukkakimpun luovutin vieressäni istuneelle Kremlin museoiden johtajalle, rouva Jelena Gagarinalle, joka on avaruuslentäjä Juri Gagarinin tytär.

Käydessäni tapaamassa professori Tatjana Parhalinaa Venäjän tiedeakatemian tutkimuslaitoksessa, huomasin rakennuksen pihalla hopeanharmaan Mercedes-Maybachin sinivilkkuisine saattoautoineen. Tokaisin kuljettajalle, että ilmeisesti Volfovitš on talossa. Mainitsin Maybachin Parhalinalle, joka puuskahti kuunnelleensa hetken Žirikiä, kunnes sai tarpeekseen.

Sotšin talviolympialaisten jääkiekon välierässä Suomi voitti Venäjän, mitä todistivat presidentit Sauli Niinistö ja Vladimir Putin. Žirinovski kommentoi tappiota: ”Talvisodan vuoksi Suomi vihaa Venäjää.” Tämä sai minut lähettämään lukijakirjeen Financial Timesille, joka julkaistiin seuraavana päivänä. Presidentti Sauli Niinistö kiitti siitä sähköpostitse.