Ohipuhujat kirjoittivat toisilleen

Print Friendly, PDF & Email

Julkaistu Ydin-lehdessä 2/2023

Rosebudin kirjakaupassa kirjan hinta on 30 euroa. Kirjoittajat ovat sodan jälkeen syntynyttä sukupolvea. He ovat eläneet YYA-sopimuksen ja Kekkosen ajan.

René Nyberg teki työuransa ulkoministeriössä. Viimeiset virkavuotensa hän oli Moskovan ja Berliinin lähettiläs. 1980-luvulla Nyberg oli Suomen Brysselin lähetystön Nato Watcher. Kolmessa vuodessa hän oppi tietämään, mikä Nato on ja solmimaan suhteita.

Nils Torvalds puolestaan istuu paraikaa Brysselissä liberaaliryhmän europarlamentaarikkona. Torvalds on kulkenut pitkän polun taistolaisesta Moskovan puoluekoulun opiskelijasta RKP:n presidenttiehdokkaaksi, joka vuoden 2028 vaaleissa ainoana kannatti Suomen liittymistä Natoon. Hän sai tuolloin 1,5 prosenttia äänistä. Moskovaan Torvalds palasi puoluekoulua myöhemmin Svenska Ylen kirjeenvaihtajana.

Koska Nyberg on diplomaatti ja Torvalds journalisti, ei ole ihme että he tyylillisesti kirjoittvat eri tavalla. Nyberg säilyttää diplomaatin roolinsa. Niimpä Torvalds tuskastuu ja sanoo, ettei Nyberg paljasta mitään itsestään, vaan esiintyi kuin Suomen virallinen edustaja.

Kolmekymmentä vuotta maatansa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa edustanut diplomaatti ei voi jälkiviisastella vapaasti. Hän ei voi kertoa kaikkea, mistä tietää. Hänen raporttinsa ulkoministeriöön on pidettävä salassa 25 vuotta. Eri tehtävissä ulkoministeriössä Nybergillä oli paljon yhteistyötä Supon ja sotilastiedustelun kanssa.

Vuonna 2016 Nyberg oli yksi neljästä silloisen Nato-selvityksen tekijästä. Selvitys ei suositellut mitään. Yksi neljästä skenaariosta oli, että Suomi ja Ruotsi – oikean hetken tullen – liittyvät sotilasliittoon. Vuonna 2016 Venäjä oli jo liittänyt Krimin itseensä ja soti täyttä häkää Itä-Ukrainassa. Kun Torvalds kysyy, miten ja milloin Nybergistä tuli Nato-jäsenyyden kannattaja, Nyberg vastaa, että silloin kun olosuhteet muuttuivat.

Vastaus ei Torvaldsia tyydytä. Hänen mielestä olosuhteet muuttuivat jo 2014. Sen vuoksi hän presidentinvaaleissa 2018 puhui jäsenyyden puolesta. Torvald päivittelee suomalaisten sinisilmäisyyttä.

René Nyberg on mestarillinen verkottuja ja tuntee ihmisiä. Hänellä oli Moskovassa tietolähteenään muun muassa Mathias Warnig, entinen Stasi-upseeri ja Gerhard Schröderin yhteyskanava Vladimir Putiniin.

Sekä Nyberg että Torvalds ovat oppineita herroja. He viittaavat usein Venäjän ja Euroopan historian tutkijoihin ja näiden teoksiin, joihin ovat perehtyneet. Tässä kirjassa lukija on itseään paremmassa seurassa.

Esko Rantanen