Patriarkka Kirill, Putinin alttaripoika – myytit Venäjän pyhän hyökkäyssodan taustalla

Print Friendly, PDF & Email

Hyökkäyssota Ukrainaan paljasti kiinteän liiton nykyvenäjän valtiollisen ja kirkollisen johdon välillä. Putinin Venäjällä valtiovallan tehtävänä on suojella kirkkoa ja kirkon tehtävänä on legitimoida valtiovalta. Moskovan patriarkka Kirill onkin antanut vahvan tukensa Venäjän ”pyhälle erityisoperaatiolle” ja tarjonnut sodalle uskonnollisia perusteita. Yhtäkkiä kyse ei olekaan vain geopoliittisesta kamppailusta, vaan metafyysisestä ja Jumalan tahdon mukaisesta taistelusta ihmiskunnan pelastumiseksi.

Ulkopuolelta Ukrainassa käytävää hyökkäyssotaa on vaikea, ellei jopa mahdotonta, ymmärtää tuntematta venäläisen uskonnollisen nationalismin taustalla vaikuttavaa myyttistä maailmankuvaa. Mistä kumpuavat Putinin toiveet palauttaa menetetty, ”pyhä” suurvalta? Miksi Moskovan tulkitaan edustavan kristikunnan johtajaa, ”Uutta Roomaa”, ja venäläisten asettuneen uudeksi Jumalan valituksi kansaksi? Mihin perustuu ajatus siitä, että Ukrainaa valtiona ei olisi edes olemassa tai miten sota voi näyttäytyä Jumalan tahtona ja ”pelastavana” toimintana?

Vieraina ovat “Putinin alttaripoika. Patriarkka Kirill ja Venäjän pyhä hyökkäyssota” -tietokirjan julkaissut dosentti Juha Meriläinen ja Venäjä-asiantuntija, suurlähettiläs René Nyberg. Ohjelman toimittavat Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala.

Kuuntele podcast: