”Tsaari, joka ei voita sotia, ei ole oikea tsaari” – entisen suurlähettilään mukaan Putin ei voi voittaa, ja juuri se johtaa hänen tuhoonsa

Print Friendly, PDF & Email

Yle aamu 07.10.2022

Lue juttu Yle uutisista: https://yle.fi/uutiset/74-20000889

Matti Kontinen, YLE 7.10.2022

René Nybergin mukaan Putinin asema heikkenee Venäjällä koko ajan, koska presidentin asema on sidottu täysin sodan lopputulokseen Ukrainassa.

Venäjä on kokenut viime aikoina karvaita tappioita Ukrainassa ja epäonnistumiset rintamalla ovat herättäneet kritiikkiä sotaa kohtaan jopa Venäjän hallinnossa.

Entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs René Nyberg huomautti perjantaina Ylen aamussa, että arvostelu on kohdistunut kuitenkin vasta päälliköihin ja puolustusministeriöön, ei aivan Venäjän ylimpään johtoon.

– [Venäjän presidentin] Vladimir Putinin nimeä ei ole mainittu. Ylipäällikköä ei kritisoida, Nyberg muistutti.

Nyberg pitää silti mielenkiintoisena, että kritiikkiä yleensäkin esitetään ja arvostelu on ollut melko kovaa. Tämä kertoo hänen mukaansa hermostuneisuudesta Venäjällä.

Ylen entisen Venäjän-kirjeenvaihtajan Kerstin Kronvallin mukaan viimeaikainen hallinnosta tullut sotakritiikki on esitetty maalle tyypilliseen tapaan.

– Kritisoidaan alempia tasoja ja jätetään ylätaso kritisoimatta, Kronvall sanoi.

Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin Venäjän-kirjeenvaihtajan Anna-Lena Laurénin mukaan kansalaistenkin tunnelmat ainakin Pietarissa ovat synkistyneet sitten viime kesän.

– Masentuneisuutta on ilmassa. Ihmiset eivät enää usko, että sota loppuu kohta.

Laurénin mukaan suurin osa pietarilaisista toivovat, että sota loppuisi, mutta avointa kritiikkiä kaupungissa ilmaistaan vähän, koska se voi olla vaarallista. Hänen mielestään myös ihmisten luottamus Putiniin on mennyt.

”Tsaari, joka ei voita sotia, ei ole oikea tsaari”

René Nybergin mielestä Putinin asema heikkenee Venäjällä koko ajan, koska presidentin asema on sidottu täysin sodan lopputulokseen Ukrainassa.

– On selvää, että oikea tsaari voittaa sotia. Tsaari, joka ei voita sotia, ei ole oikea tsaari, Nyberg lohkaisi.

Kerstin Kronvall kertoo havainneensa, että myös Venäjän valtionmedialla on paniikkimielialaa. Kronvallin mukaan media ei tiedä keitä tulee nyt esitellä sankarina tiedotusvälineissä.

Kronvall arvioi, että Kremlissä saattaa olla jo meneillään kulissien takaista vallanvaihdon suunnittelua ja valtataistelu erilaisten aseistettujen ryhmien välillä.

Nybergin mukaan vallanvaihto tapahtuisi Venäjällä nopeasti ja yllättävästi, ja vallanvaihdon laukaisee tappio sodassa. Hänen mukaansa näyttää siltä, että tappio on myös tulossa.

– Hyvä uutinen on se, että Ukraina ei tule koskaan antautumaan. Huono uutinen on se, että Putin ei tule muuttamaan linjaansa. Tämä asetelma johtaa siihen, että Venäjä tulee häviämään tämän sodan, ex-suurlähettiläs näkee.

”Ydinasenappi ei ole Putinin yöpöydällä”

Viime päivinä on pohdittu, voisiko Venäjä turvautua ydinaseiden käyttöön, kun sota Ukrainassa ei ota sujuakseen. Nyberg pitää ydinaseiden käyttöä hyvin epätodennäköisenä, koska Venäjän ”ydinasenappi ei ole Putinin yöpöydällä”. Nyberg kuvailee Venäjän toimintaa pikemminkin ydinasekiristykseksi.

– Se kuuluu ydinasemaailmaan. Ydinasekiristykseen alistuminen on mahdotonta. Ydinaseethan ovat jo nyt käytössä, koska strateginen ydinasepelote toimii. Se on estänyt Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia osallistumasta sotaan, mutta ei ole estänyt Ukrainan tukemista muilla keinoilla.

Nybergin mielestä ydinaseiden käyttäminen ei hyödytä mitään niiden aiheuttamien suurten tuhojen vuoksi, joten ydinaseet ovat siksi käyttökelvottomia.