Kaksi näkökulmaa: YYA-ajan loppu ja Euroopan murros

Print Friendly, PDF & Email

PAX ja YYA

KANAVA 7/2021 julkaisee kaksi arviota Juha Matti Ritvasen tuoreesta väitöskirjasta Mureneva kulmakivi: Suomi, Neuvostoliitto ja yya-sopimuksen loppuvaiheet 1989–1992 (Siltala 2021). Oheisena lehden yhteenveto sekä vuonna 2007 Ruotsin johtavan Suomi-asiantuntijan Krister Wahlbäckin ystäväkirjaan laatimani artikkeli ruotsiksi ja suomeksi, jossa ensimmäistä kertaa kerron miten Operaatio PAX sai alkunsa.

https://anselm.fi/ni-har-vidrort-vsb-avtalet/

https://anselm.fi/olette-kajonneet-yya-sopimukseen/

Kanava 07/2021:

Valtiotieteiden maisteri Juha Matti Ritvasen väitöskirja Mureneva kulmakivi: Suomi, Neuvostoliitto ja yya-sopimuksen loppuvaiheet 1989–1992 (Siltala 2021) tarkastettiin Turun yliopistossa elokuussa.

Poliittisen historian alaan kuuluva väitöstutkimus käsittelee Suomen ja Neuvostoliiton suhteiden murrosta ja Suomen kansainväisen aseman muuttumista kolmekymmentävuotta sitten. Ritvasen mukaan Suomi kykeni tuolloin reagoimaan muuttuneisiin olosuhteisiin niin, että sen asema vahvistui ja toimintavapaus kasvoi.

Ritvasen käsittelemänä ajanjaksona presidentin valtaoikeudet olivat vielä nykyistä suuremmatVäitöskirja täydentääkin osaltaan myös kuvaa Mauno Koivistosta ja hänen toimintatavoistaan. Seuraavilla sivuilla kirjan tulkintoja arvioivat valtiotieteiden tohtori, historiantutkija Veli-Pekka Leppänen sekä muun muassa Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan professorina ja Ulkopolittiisen instituutin johtajana työskennellyt Raimo Väyrynen.